Ortodoncija

Ortodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi tretmanom nepravilnosti u razvoju, veličini i položaju čeljusti i zubi. Gotovo svaka osoba ima određene ortodontske anomalije,  iako neke od njih pridonose individualnom šarmu osmijeha, češće utječu negativno na samopouzdanje. Osim što negativno utječu na samopuzdanje, izrazito otežavaju održavanjei higijene i  zdravlja usne šupljine te doprinosi većoj pojavnosti karijesa i parodontnih oboljenja. Sve su to razlozi za konzultaciju sa ortodontom. Pregled kod ortodonta preporučljiv je već u dobi od otprilike 8 godina kada je nicanjem prvih trajnih zubi moguće pregledom i uvidom u ortopan naslutiti buduće probleme i planirati individualni pristup njihovom rješavanju. Moderna ortodoncija, prvenstvo fiksnim aparatima, ne poznaje dobne granice. Sve više odraslih pacijenata odlučuje se za ovakvu neinvanzivnu i sigurnu opciju dobivanja kvalitetnog osmijeha. Često je ortodontska korekcija nužna predradnja za daljne protetske i implantološke postupke. Treba imati na umu da samo aparat planiran, osmišljen i postavljen od strane stručnjaka ortodonta može imati dobar i stabilan rezultat.
Ortodontska terapija se može podijeliti na fiksnu i mobilnu.

Mobilni ortodontski aparatići naprave su koje služe za korekcije položaja zubi i zagriza te ispravljanje čeljusnih anomalija (otvoreni zagriz, škarasti zagriz, duboki zagriz, obrnuti zagriz,…). Mobilni ortodontski aparatići najčešće su indicirani u mliječnoj i mješovitoj denticiji kao predtretman fiksne ortodontske terapije. 

Headgear (obrazni luk) vrsta je mobilnog ortodontskog aparata koji se koristi u ispravljanju ortodontske anomalije gornje čeljusti. Naime, headgear se najčešće koristi kod djece i služi za korekciju položaja gornje čeljusti te gornjih zuba. Headgear koriste djeca čija gornja čeljust raste mnogo brže nego donje te se headgearom pokušava ujednačiti rast maksile (gornja čeljust) s mandibulom (donja čeljust). Najčešće je indiciran kod anomalija klase II (maksilarni prognatizam) kod koje su gornji zubi značajno izbačeniji prema naprijed u odnosu na donje. Headgear je također naprava koja služi kao predtretman fiksne ortodontske terapije ili kao njen dodatak.

Fiksni ortodontski aparatići naprave su koje služe za korekcije položaja zubi i zagriza te pružaju odlično rješenje u obnovi funkcije i estetike. Fiksne ortodontske aparatiće možemo razlikovati s obzirom na materijal od kojih su izrađene komponente samog aparata. Tako na tržištu postoje metalne i keramičke bravice. Metalne ortodontske bravice predstavljaju zlatni standard u fiksnoj ortodontskoj terapiji. Jedini nedostatak metalnih bravica jest njihova estetika. Zato se danas sve više, kao estetsko rješenje, koriste keramičke bravice s kojima se postiže jednaki učinak, ali u nešto dužem vremenskom periodu. Razlog tome je nešto niža sila koja se smije primijeniti na keramičke bravice u odnosu na metalne. 

Najmodernija ortodontska terapija podrazumijeva primjenu ”prozirnih aparatića”, to jest alignera. Aligneri su zapravo  serija prozirnih udlaga koje se dizajniraju u posebnom programu na temelju digitalnog otiska čeljusti. U početku su se koristile za minimalne korekcije položaja zuba, ali napretkom tehnologije, danas su indicirane i za rješavanje većih ortodontskih anomalija. Ovisno o vrsti anomalije i težini kliničke slike koristi se odgovarajući broj udlaga. Prednost alignera su prvenstveno estetika te mogućnost kvalitetnijeg održavanja oralne higijene. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia