Augmentacija

Koštano tkivo posjeduje iznimnu regenerativnu sposobnost pa većina ozljeda cijeli bez nastanka ožiljkastog tkiva, a novostvorena kost će biti gotovo istovjetna staroj. Međutim postoje mnogi uzroci koji dovode do gubitka čeljusne kosti kao što su parodontitis (parodontoza),  vađenje zuba, resorpcija kosti uslijed dugotrajne bezubosti, bakterijske infekcije zuba, ozljede, prijelomi, ciste i tumori gdje unatoč njenom velikom potencijalu, prirodna regeneracija ponekad ne uspijeva nadoknaditi originalni volumen kosti. 

Gubitak kosti predstavlja ne samo estetski problem nego i funkcionalni. Odgovarajuća i dovoljna količina kosti je potrebna kako bi protetski rad imao dobre „temelje“, tj. kako bi imao dobro i stabilno sidrište. Kada  nedostaje prirodne kosti odnosno kada nemamo odgovarajuću količinu dostupne kosti zbog svih već spomenutih razloga pristupa se kirurškom postupku koji se naziva augmentacija ili nadogradnja kosti. 

Augmentacija odnosno nadogradnja kosti najčešće se  veže uz ugradnju zubnog implantata. Da bi se zubni implantat mogao ugraditi, potrebno je imati odgovarajuću količinu dostupne kosti. Količina kosti je od izrazite važnosti jer podupire implantat te mu daje stabilnost i čvrste temelje kako bi se implantat mogao „primiti“ (osteointegrati) . Kost koja nam nedostaje na određenom mjestu u čeljusti može se nadograditi na više načina. 

Prvi način koji je ujedno i najučestaliji je vođena regeneracija kosti „GBR“ s materijalima ksenogenog (životinjskog) podrijetla. Mjesto na čeljusti kojem nedostaje kosti ispuni se koštanim materijalom životinjskog podrijetla te se zaštiti membranom koja spriječava uraštanje mekoga tkiva u kost i pomicanje umjetnog materijala s mjesta primjene.

Drugi način augmentacije je augmentacija autolognom kosti. Kost se uzima iz usta pacijenta samo s drugog mjesta i premješta se na mjesto na kojem nedostaje kosti. Mjesta s kojih se uzima kost najčešće je donja čeljust, područje brade i uzlaznog kraka donje čeljusti. Blok kosti koji se uzme s donje čeljusti se pričvrsti malim titanskim vijcima na mjesto kojem nedostaje kosti. 

Kirurški zahvat augmentacije je u potpunosti bezbolan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji te se pacijenti vrlo brzo oporavljaju. Nakon samog zahvata ponekad se javlja otok koji se spontano povuče nakon tri dana. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia