Sinus
lift

Sinus lift je oralno-kirurški zahvat u gornjoj čeljusti koji se izvodi u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata. Razlog zbog kojega se pristupa podizanju dna sinusa je pretjerano pneumatizirani sinus gornje čeljusti tj. maksilarni sinus. 

Naime, ako je prošao dulji period od gubitka zuba u stražnjoj regiji (najčešće nakon ranog gubitka kutnjaka ali i pretkutnjaka), sinusi se počinju širiti i zauzimaju prazan prostor u kojem su nekada bili zubni korijenovi i kost. Postavljanje implantata nije moguće ukoliko ne postoji dovoljno volumena kosti koji će držati implantat. 

Podizanjem dna maksilarnog sinusa ispunja se dio sinusne šupljine biomaterijalom (umjetna kost, autogena kost – pacijentova kost uzeta s nekog drugog mjesta) u koji se imedijatno (odmah) ili nakon određenog vremena ugrađuje implantat. Takav zahvat, ukoliko je odgovarajuće obavljen, nema utjecaja na maksilarni sinus koji zadržava sve svoje  fiziološke funkcije. 

Prije zahvata sinus lifta potrebno je napraviti ortopantomogram i CBCT odgovarajuće strane gornje čeljusti. Sam zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom, a nakon zahvata se može pojaviti blagi otok operiranog područja. Najčešća komplikacija sinus lifta događa se tijekom samog zahvata te je riječ o puknuću unutarnje membrane sinusa. Ova komplikacija je česta zbog toga što je unutarnja membrana sinusa debljine tek od 0.16mm do 2 mm. Ukoliko operater ne primjeti puknuće membrane i ne sanira ga, postoji opasnost od rasipanja ugrađenog materijala unutar sinusa. Kontraindikacije za izvođenje sinus lift zahvata vezane su uz zdravlje samog maksilarnog sinusa. Tako osobe koje imaju sinusitise (bakterijske, gljivične, virusne), ciste ili tumorske mase zbog patološki promijenjene sluznice sinusa ne spadaju u kandidate za ovaj zahvat. 

Ovisno o količini kosti koju je potrebno nadoknaditi razlikujemo dvije vrste sinus lifta:

*Mali sinus lift tehinika je podizanja dna sinusa koja se izvodi zajedno s ugradnjom implantata. Mali sinus lift se izvodi kada nedostaje mali dio volumena kosti potreban za postavljanje implantata. Koristeći preparaciju za postavu implantata liječnik pristupa dnu sinusa te postavlja umjetni materijal. Umjetni koštani materijal okoštati će zajedno sa implantatom u potrebnom periodu oseointegracije prije postave krunice ili mostova (protetske suprastrukture).

* Veliki sinus lift oralno-kirurški je zahvat koji se izvodi kada nedostaje veći volumen kosti. Pristup dnu sinusa je u ovom slučaju bočni. Ukoliko je raspoloživa količina novopostavljene kosti dovoljna za stabilnu postavu implantata istovremeno se radi i njegova ugradnja. U nekim slučajevima  nakon sinus lifta se čeka s postavom implantata sve dok ne dođe do potpunog okoštavanja. U takvim se slučajevima postavljanju implantata pristupa 3-6 mjeseci nakon podizanja dna sinusa. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia