zubni ispuni

Dječja
stomatologija

Dječja stomatologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem mliječnih i mladih trajnih zuba. Obuhvaća različite preventivne i terapijske postupke s ciljem što dužeg očuvanja zdravlja mliječnih i trajnih zuba te stvaranja dobrih oralno-higijenskih navika kod djece

Najzahtjevniji dio dječje stomatologije jest prustup djetetu. Djeca često jako teško prihvaćaju izvođenje zahvata u usnoj šupljini, pa makar i onog bezbolnog. Zbog navedenog pristup malim pacijentima treba biti u potpunosti prilagođen dobi i pedagoški osmišljen. Upotrebom zanimljivih ilustracija i animacija učimo djecu kako prati zube, što je to zubni karijes i kako ga uklanjamo u stomatološkoj ordinaciji. Na kraju posjeta stomatologu djeci se dodjeljuju diplome za hrabrost/ pohvalnice, posebne dječje zubne četkice i zubne paste koje bi djecu trebale ohrabriti za što otvoreniju i pozitivniju suradnju sa stomatologom. 

djecja-stomatologija

Za postizanje dobre suradnje s djetetom vrlo je bitan prvi posjet stomatologu. Prvi posjet stomatologu trebao biti već tijekom treće godine djetetovog života. Mliječni zubi, kojih je 20 i  počinju nicati oko šestog mjeseca života, trebali bi do treće godine svi izniknuti. Upravo je taj period odličan trenutak da stomatolog uputi roditelje u oralnu higijenu koju trebaju provoditi kod djeteta. Uz navedeno, takvi rani posjeti stomatologu pružaju priliku da se djeca upoznaju sa stomatološkom ordinacijom bez bolnih iskustava budući da u toj dobi uglavnom nemaju karijesa. 

Često se mliječnim zubima ne predaje važnosti kakva bi trebala iako mliječni zubi pružaju osnovu za zdrave trajne zube. Čuvajući prostor za trajne zube onemogućavaju nastanak nekih ortodontskih anomalija. Upale mliječnih zuba mogu uzrokovati oštećenja trajnih zuba kao što su promjene boje i kvalitete mliječnog zuba. Uz to, prednji mliječni zubi omogućavaju normalan razvoj fonacije kod djeteta. 

djecja-stomatologija

Važan dio dječje stomatologije su preventivni postupci sa svrhom sprječavanja nastanka karijesa ili oralnih problema. Najčešći preventivni postupci koji se provode u stomatološkoj ordinaciji su fluoridacija zuba i pečaćenje fisura tj. pečatni ispuni zuba. 


Pečaćenje zuba je preventivni postupak koji se izvodi najčešće na mladim trajnim kutnjacima. Pečaćenje zuba sprječava se nastajanje karijesa na okluzalnim (griznim) plohama kutnjaka koje su zbog svoje morfologije (građe, izbrazdane; pune ureza i fisura) izrazito podložne navedenom. Pečaćenje fisura bezbolan je i brz preventivni postupak koji se izvodi posebnim dentalnim materijalima bez brušenja zuba i uklanjanja zubnog tkiva. Glavni uvjeti za pečaćenje zuba su da su zubi bez karijesa i da su u potpunosti iznikli. Također, dijete treba biti suradljivo. 

djecja-stomatologija

Fluoridacija zuba predstavlja topikalno korištenje dentalnih preparata na bazi fluora. Topikalna fluoridacija pokazala se kao odličan način za ojačavanje zubne strukture i pojačavanja otpornosti zuba na karijes kao i za poticanje procesa remineralizacije kod početnih karijesnih lezija. Sam postupak fluoridacije uključuje korištenje posebnih lakova, gelova i pasta s fluorom koji se nanose na zubnu strukturu.
Uz sve navedeno, jedan važni preventivni postupak u dječjoj dobi jest i rano upućivanje djeteta ortodontu. Prvi posjet ortodontu trebao bi biti tijekom sedme godine djetetovog života. Takvim ranim pristupom mogu se spriječiti nastanci nekih ortodontskih anomalija ili omogućiti njihovu puno brže i bolje liječenje. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia