Dijagnostika

Najvažniji korak u stomatologiji svakako predstavlja prevencija! Redoviti klinički pregledi, pravilna oralna higijena i pravovremena dijagnostika nužni su za oralno i cjelokupno zdravlje. U sklopu prvog pregleda kod stomatologa, kao jedan vid upoznavanja između terapeuta i pacijenta, svakako se preporučava napraviti RTG snimak, bilo da je riječ o ortopantomogramu (panoramski snimak obje čeljusti) ili običnoj intraoralnoj snimci (snimka pojedinačnog zuba) kako bi se dobio precizniji uvid u stanje unutar usne šupljine pacijenta. Osim toga, RTG služi i kao dijagnostičko sredstvo pomoću kojeg razlikujemo fiziologiju od dentalne patologije. U našoj ordinaciji, RTG snimke radimo uz pomoć najmodernije tehnologije koja emitira minimalnu količinu zračenja.

Najčešća snimka u dentalnoj medicini zasigurno jest ORTOPAN (panoramksa radiografija ili ortopantomografija). Ortopan prikazuje relativno veliko anatomsko područje što nam omogućava preciznu dijagnostiku, planiranje terapije kao i praćenje patoloških procesa u usnoj šupljini. Ortopan omogućuje uvid u više važnih dijelova područja stomatologije. Istovremeno se ortopanom vidi gornja i donja čeljust, sve koštane strukture, svi zubi, maksilarni sinusi i temporomandibularni zglob koji je važan za pravilno funkcioniranje mišića lica. Sam postupak snimanja je jako kratak , jednostavan i bezbolan.

Osim ortopana u dentalnoj medicini dosta često se koristi i CILJANA INTRAORALNA SNIMKA. Snimka visokom preciznošću liječniku pruža detaljne informacije o zubu, implantatu, okolnoj kosti, karijesu te dužini korijenskih kanala. Koristi se kada je potrebno dobiti detaljan i kvalitetan prikaz određenog zuba. Starije metode snimanje su uključivale film kojeg je pacijent trebao pridržati svojim prstom dok  se ne završi snimanje. Danas se ove vrste snimki snimaju uz pomoć digitalnog senzora na nosaču što uvelike olakšava i ubrzava sam postupak bez dodatnog zračenje. Neophodne su kod liječenja kanala zuba (prije i poslije punjenja kanala kao kontrolna snimka), detekcije karijesa, upala u kosti, kontrole vađenja zuba itd.

Kompjuterska 3D tomografija (CBCT) je posebna vrsta rendgenskog snimanja koja se koristi kada ortopantomogram nije dostatan za detaljan uvid u anatomske strukture. 3D snimanje zuba (CBCT) danas je standardna dijagnostička metoda kojom doktor dentalne medicine dobiva najprecizniji i najdetaljniji uvid u stanje kosti, zuba i živaca. Za razliku od ortopantomograma koji je dvodimenzionalna snimka, CBCT snimak pruža uvid u sve tri dimenzije čime je on najpreciznije dijagnostičko sredstvo u dentalnoj medicini. CBCT snimka danas predstavlja zlatni standard u planiranju i praćenju bilo kakve implantološke terapije. Isto tako koristi se sve više kao svakodnevna pretraga je oralnoj kirurgiji, endodonciji, ortodonciji, parodontologiji.

Kod korištenja rendgena ne smije se zaboraviti da on ipak emitira zračenje (iako je slabo) pa se preporučuje snimanje rendgenom maksimalno dva puta godišnje. Također je važno napomenuti kako se snimanje zubi ne preporučuje u trudnoći! Stoga ukoliko ste trudni svakako nas obavijestiti prije, a ukoliko mislite da ste trudni preporučavamo da odgodite postupak snimanja do definitivne potvrde o trudnoći.

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia