zubne-ljuskice
zubne-ljuskice

Ljuskice,krunice, mostovi

ZUBNE LJUSKICE

Zubne ljuskice su keramički protetski nadomjestak koji se postavlja na prednju, oku vidljivu, plohu zuba. Zubne ljuskice postavljaju se zbog različitih estetskih razloga: zatvaranje dijasteme (razmaka) između zubi, ispravljanje oblika,  položaja ili boje zuba. 

Najčešće korišteni materijali za izradu zubnih ljuskica su staklokeramika i litijdisilikatna keramika.  Izrađuju se u zubotehničkom laboratoriju press tehnikom ili pomoću CAD-CAM tehnologije. Zbog visoke čvrstoće i iznimnih estetskih svojstava keramičkih materijala od kojih se izrađuju zubne ljuskice moguć je minimalno invanzivan zahvat u zubnom tkivu, odnosno minimalno brušenje zubi

Tako je brušenje zuba za zubne ljuske maksimalno poštedno te iznosi od 0,3-0,6 mm. Kod osoba koje primjećuju škripanje zuba (bruksizmom) ili prejako stiskanje zubi noću, nakon izrade zubnih ljuski potrebno je izraditi zaštitnu udlagu kako bi se spriječilo odlamanje zubne strukture i strukture ljuskica. 

ZUBNE KRUNICE

Zubne krunice su protetski nadomjesci koji se postavljaj na brušeni zub ili implantat. Najčešći razlog postavljanja zubnih krunica jest gubitak tvrdog zubnog tkiva uzrokovan velikim karijeskom, traumom, parafunskijskim kretnjama itd. Osim toga, zubna krunica pruža rješenje i za brojne estetske probleme; postavljanjem zubnih krunica može se promijeniti boja, oblik ili položaj zuba. 

Prije postavljanja bilo kakvog fiksnog protetskog rada potrebno se pobrinuti kako je zub u potpunosti saniran (parodontološki i endodontski) jer fiksni nadomjesci predstavljaju dugotrajno rješenje.  Kako bi se zubna krunica postavila potrebno je napraviti  mjesta na zubu za nju. Mjesto za zubnu krunicu stvara se brušenjem zuba. 

Postupak izrade zubne krunice započinje upravo brušenjem zuba. Nakon brušenja slijedi uzimanje otiska, a potom proba rada u ustima i na kraju cementiranje zubne krunice. Cijeli postupak traje nekoliko dana. Za vrijeme izrade krunice pacijent je opskrbljen privremenom krunicom kako bi se brušeni zub zaštitio od vanjskih utjecaja. 

metal-keramicke-zubne-krune

Zubne krunice najčešće dijelimo s obzirom na materijal izrade krunica te postoje metal-keramičke zubne krunice i potpuno keramičke zubne krunice. 

Metal-keramičke krunice protetski su nadomjesci koji se sastoje od 2 dijela. Unutarnji dio metal-keramičkih krunica je metalna kapica koja blisko oblaže brušeni zub. Na metalnu kapicu se zatim u zubotehničkim laboratoriju postavlja više slojeva dentalne keramike s kojom se u potpunosti oponaša prirodan izgled i boja zuba. 

Nakon cementiranja na brušeni zub metal-keramička krunica ostaje u ustima dugi niz godina, predstavljajući vrlo kvalitetno i dugotrajno rješenje za zub. Jedini nedostatak metal-keramičkih krunica je taj što ne pružaju visoki estetski izgled zbog metalne kapice koja onemogućava prolazak svjetlosti kroz zub.

potpuno-keramicke-zubne-krune

Potpuno keramičke krune (bezmetalne krunice) najbolje su protetsko rješenje za različite funkcionalne i estetske probleme zuba. Glavne prednosti potpuno keramičkih krunica su njihova estetika (u potpunosti oponašaju izgled prirodnog zuba), biokompatibilnost i mehanička svojstva. Zbog povoljnih mehaničkih  svojstava potpuno keramičkih materijala brušenje zuba za potpuno keramičke krunice manje je obimno i poštedno za zubne strukture. 

Postoje dvije glavne vrste potpuno keramičkih krunica: staklokeramičke (e.max krunice) i cirkon-keramičke zubne krunice.

Staklokeramičke zubne krunice (e.max krunice) potpuno su kremičke krunice koje su najčešće indicirane za izradu protetskih nadomjestaka na prednjim zubima. Zbog sastava staklokeramike takav protetski nadomjestak u potpunosti oponaša svojstva transparencije i translucencije prirodnog zuba, dopuštajući prolazak svjetlosti kroz zub. 

Cirkon-keramičke krunice potpune su keramičke krunice čija je jezgra izrađena od cirkon-keramike na koju se dodaje završni sloj keramičkog materijala. Cirkon-keramičke krunice u potpunosti reproduciraju prirodan izgled zuba. Jezgra od cirkon-keramike posjeduje veliku čvrstoću tako da je izrada ovakvih krunica indicirana i na stražnjim zubima gdje postoje veliki žvačni tlakovi. 

zubni-mostovi

ZUBNI MOSTOVI

Zubni mostovi su protetski nadomjesci kojima se može nadoknatiti gubitak jednog ili više zubi. Kako bi se zubnim mostom nadoknadili zub ili zubi koji nedostaju potrebno je brusiti susjedne zube koji će biti nosači mosta. Zubi koji se mostom nadoknađuju nazivaju se međučlanovi, a nosači i međučlanovi mosta zajedno se nazivaju članovima mosta. 

Cijena mosta se određuje po broj članova mosta. Proces izrade zubnog mosta započinje detaljnom dijagnostikom a zatim i pretprotetskom prirmemom pacijenta. 

Pretprotetska priprema pacijenta uključuje kiruršku,  parodontološku, endodontsku i restaurativnu sanaciju usne šupljine. Nakon dijagnostike i sanacije započinje prva faza izrade zubnog mosta odnosno brušenje zuba nosača.  Nakon toga slijedi uzimanje otiska.  Završne faze izrade zubnih mostova uključuju probe zubnog mosta a zatim i cementiranja rada na zube nosače. 

Cijeli postupak izrade zubnog mosta traje do 7 dana a u međuvremenu je pacijent opskrbljen privremenim zubnim mostom koji štiti brušene zube nosače. 

Zubne mostove, kao i zubne krunice, dijelimo s obzirom na materijal od kojeg je zubni most izrađen. 

Metal-keramički most sastoji se metalne konstrukcije koja čvrsto priliježe uz zube nosače i povezuje ih te zubne keramike koja se dodaje kako bi se što preciznije oponašao prirodni izgled i boja zuba. Metal-keramički mostovi pružaju odlično funkcionalno rješenje nedostatka jednog ili više zuba, ali njihova estetika nije zadovoljavajuća zbog metalne konstrukcije koja ne dozvoljava prolazak svjetlosti što onemogućava potpunu imitaciju prirodnog izgleda zuba. 

Cirkon-keramički most sastoji se od cirkon-keramičke konstrukcije na koju se dodaje završni sloj keramike. Zbog visoke čvrstoće cirkon-keramičke konstrukcije, kod izrade cirkon-keramičkog mosta, zube nosače je potrebno minimalno brusiti. Zbog navedenog ovakav je pristup minimalno invazivan i poštedan za zube nosače. Mogućnost potpune imitacije prirodnog izgleda zuba zbog vrhunskih estetskih svojstava cirkon-keramičkog materijala. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia