izbjeljivanje-zubi

Izbjeljivanje
zubi

Osmijeh je prva stvar koju primjećujemo na drugoj osobi, stoga ne čudi da svi težimo tome da on bude što ljepši. Bijela boja zubi oduvijek se vezala uz ljepotu, ali i zdravlje! 

Boja zuba određena je debljinom cakline. S vremenom kako starimo, zubna caklina se postepeno troši što dovodi do prosijavanja drugog zaštitnog sloja zuba (dentina) koji je izrazito žute boje zbog čega zubi mogu izgledati tamnije. Osim toga, svakodnevni način života također ima veliki utjecaj na promjenu boje zuba. Učestalo ispijanje kave, crnog vina i obojanih sokova, a osobito konzumacija cigareta mogu dovesti do značajne promjene u boji zuba zbog čega oni poprimaju žućkastu boju. 

Stoga ne čudi kako je najčešće pitanje koje pacijenti postavljaju: „kako izbijeliti zube?“

Na tržištu postoji mnogo vrsta preparata koji izbjeljuju zube, međutim njihov učinak gotovo nikad nije onakav kakvi bi pacijenti htjeli. Idealno rješenje za izbjeljivanje zubi jest profesionalno izbjeljivanje zubi lampom u stomatološkoj ordinaciji!

Sam postupak je bezbolan, i uključuje nanošenje gela na površinu zuba kroz tri seanse od 15 minuta, a učinak je vidljiv odmah nakon zahvata. Za maksimalni učinak bijeljenja zubi koristimo gel na bazi 35% vodikovog peroksida koji pod utjecajem LED svjetla oslobađa kisik koji se izravno ugrađuje u caklinu gdje postiže efekt izbjeljivanja zuba. Za to vrijeme pacijent udobno sjedi u stomatološkom stolcu i odmara. Prethodno izbjeljivanju je korisno napraviti temeljito čišćenje kamenca i pjeskarenje zuba kako bi se pojačao učinak gela. 


Tko sve može izbijeliti zube?
Izbjeljivanje zubi je moguće kod svakog pacijenta koji želi uljepšati svoj osmijeh. Glavni preduvjet za izbjeljivanje zubi je zdravi zubi bez karijesa, plombi ili krunica i mostova u području koje se želi izbijeliti. Zašto je to tako? Naime, sredstvo za izbjeljivanje zubi djeluje isključivo na prirodnoj caklini zbog čega je nemoguće izbijeliti umjetne nadomjestke kao što su krunice i mostovi. Također se ne preporuča kod postojanja plombi na prednjim zubima iako je nakon tretmana izbjeljivanja zubi moguće zamijeniti plombe u novoj boji zuba.

Oštećuje li izbjeljivanje zubi caklinu?
Napravljeno je mnogo radova kako bi se utvrdila štetnost profesionalnog izbjeljivanja na strukturu zuba, rezultat kojih jest zajednički zaključak kako profesionalno izbjeljivanje ni na koji način nije štetno za zubno tkivo. Samo izbjeljivanje zuba mora se provoditi pod stručnim nadzorom stomatologa. To je neophodno kako bi se postigli sigurni, zadovoljavajući i efektni rezultati, a pri tome izbjegle neželjene posljedice. Zahvat i protokol sam po sebi potpuno je neškodljiv za zube i sluznicu.

Koliko dugo traje efekt izbjeljivanje?
Efekt izbjeljivanja je dosta individualan pojam.  Zubi imaju određeni nivo do kojeg se mogu izbjeliti i to je nemoguće precizno odrediti. Kod nekih se maksimalni efekt postiže u jednom posjetu, a kod drugih je izbjeljivanje potrebno ponoviti još nekoliko puta. Također svakodnevne navike kao što su konzumacija kave, obojanih pića, crnog vina te cigareta imaju velik utjecaj na učinak izbjeljivanje. 

Nakon samog tretmana preporučuje se održavanje „bijele dijete“ prvih 48h. To podrazumijeva izbjegavanje izrazito obojenih pića i hrane te konzumaciju bijelih namirnica (mlijeko, jogurt, vrhnje, piletina…) kako se pigmenti iz hrane ne bi ugradili u caklinu te uzrokovali kontra-efekt. 

Što se tiče samog održavanje boje zubi, svakako je preporuka 2 puta godišnje posjetiti svog stomatologa te očistiti kamenac, ispjeskariti i ispolirati zube.

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia