Oralnakirurgija

Oralna kirurgija grana je stomatologija koja se sastoji od provođenja niza kirurških zahvata u usnoj šupljini. Kirurški zahvati u usnoj šupljini obuhvaćaju vađenje zuba (ekstrakcija), vađenje umnjaka (alveotomija), uklanjanje vrška korijena zuba (apikotomija), uklanjanje cista (cistektomija), postavljanje dentalnih implantata, augmentaciju kosti, sinus lift, kirurške zahvate na zubnom mesu (gingivektomija, transplantacija gingive) te ortodontski povezane kirurške zahvate. 

Prije bilo kojeg oralnokirurškog zahvata potrebno je napraviti ili ciljanu rtg snimku zuba na kojem se izvodi zahvat ili rtg snimku čeljusti (ortopantomogram). U nekim je slučajevima, najčešće kod operacija cista čeljusti, potrebno napraviti i CBCT snimku. 

 

Svi oralnokirurški zahvati u usnoj šupljini započinju primjenom lokalnog anestetika kako bi se osigurala bezbolnost zahvata. Nakon oralno kirurškog zahvata pacijenti dobivaju detaljne upute s ciljem što bržeg cijeljenja rane.

Upute nakon oralno-kirurškog zahvata uključuju:
* nakon zahvata pacijentu se rana, s ciljem što bržeg zaustavljanja krvarenja, komprimira  sa sterilnom gazom. Pacijent gazu treba u ustima držati 20 minuta nakon zahvata
* 2 sata nakon zahvata pacijent ne bi smio jesti
* nakon zahvata potrebno je izbjegavati toplu i vruću hranu, gazirane napitke i pušenje cigareta. Uz navedeno, preporuča se tijekom nekoliko prvih dana jesti mekanu i kašastu hranu
* nakon oralnokirurškog zahvata potrebno je koristiti hladne obloge u intervalima od 15-20 minuta kako bi se smanjila mogućnost otoka
* u slučaju bolova preporuča se uzeti analgetik (kontraindicirano uzimanje analgetika koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu npr. Andol, Aspirin)
* kirurški se konci, ukoliko su postavljeni, uklanjaju u stomatološkoj ordinaciji 7 dana nakon zahvata. 

Vađenje zuba ili ekstrakciju najčešće dijelimo s obzirom na to koliko zub kojeg vadimo ima korijenova. Tako postoji vađenje jednokorijenskog ili višekorijenskog zuba. Uz navedenu podjelu, vađenje zuba može biti uobičajeno ili komplicirano. 

Vađenje zuba, kao i svi oralno kirurški postupci, započinje primjenom lokalne anestezije. Nakon toga se odgovarajućim stomatološkim polugama i kliještima zub, na što manje traumatičan način, pokušava odvojiti od kosti. Takav način vađenja zuba smatra se uobičajnim. Ukoliko se zub ne uspije izvaditi samo primjenom poluga ili kliješta, pristupa se prepilavanju zuba i/ili poštednom uklanjanju kosti. Takav način vađenja zuba smatramo kompliciranim. Nakon vađenja zuba pacijent se treba pridržavati svih već navedenih uputa nakon oralnokirurškog liječenja. 

Vađenje umnjaka (alveotomija umnjaka) oralnokirurški je zahvat kojim se uklanjaju iznikli ili poluiznikli umnjaci (treći kutnjaci). Kompliciranost i tijek zahvata ovisi o položaju zuba u kosti koji se utvrđuje preoperativno pomoću rtg snimka. 

Uklanjanje vrška korijena (apikotomija) oralnokirurški je zahvat tijekom kojeg se uklanja uklanja vršak korijena zuba zajedno s koštanim upalnim procesom. Podizanjem zubnog mesa i uklanjanjem dijela kosti koji se nalazi iznad vrška korijena pristupa se navedenom. Uklanja se maksimalno 1/3 korijena zuba, a potom se ulaz u zubni kanal puni odgovarajućim dentalnim materijalom. Razlozi odabira ovakve vrste terapije su postojanje koštanih cista i granuloma, odnosno upala u kosti, koje se ne mogu konzervativno liječiti. Konzervativno liječenje podrazumijeva endodontsku terapiju zuba, a ukoliko se nakon endodontske terapije rtg snimkama ne ustanovi smanjivanje koštane upale, pristupa se zahvatu apikotomije. 

Uklanjanje zubnih cista (cistektomija) oralnokirurški je zahvat kojim se uklanjaju zubne ciste. Zubne ciste su upalni procesi u kosti koji se ne mogu liječiti konzervativnim putem. Mogu nastati iz različitih razloga ali su najčešće upalnog podrijetla, odnosno uzrokovane su neliječenom upalom zuba koja se kroz korijenske kanale proširila u kost. Rastom ciste okolna se kost resorbira te nakon njihovog uklanjanja u kosti zaostaje velika šupljina koja oslabljuje i deformira kost. Zbog navedenog se preporuča, posebno kod većih cista čeljusti, šupljinu koju je cista napravila u kosti ispuniti umjetnim koštanim materijalom. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia