zubne-proteze

Zubne
proteze

Proteze, kao pojam u medicini, označavaju  mobilno pomagalo koje nadomješta izgubljeni dio tijela. Zubne proteze su mobilni protetski  nadomjesci  za izgubljene zube. 

Mobilni protetski radovi mogu se pomicati  tj. vaditi iz usta. Mobilne proteze se vade iz usta svake večeri te se nakon vađenja trebaju oprati zubnom četkicom i odložiti u vodu. 

Postoji nekoliko vrsta zubnih proteza, a najčešće ih dijelimo s obzirom na broj zubi koje nadoknađuju. Ukoliko nadoknađuju sve zube jedne čeljusti riječ je o totalnoj protezi, a ukoliko postoji  nekoliko preostalih zubi riječ je o djelomičnoj zubnoj protezi. 

totalne-zubne-proteze

Totalne zubne proteze izrađuju se kod pacijenata kod kojih postoji potpuni gubitak zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti. Totalne zubne proteze izrađuju se od rozog akrilata i peteroslojnih zubi. Rozi akrilat je vrsta visokokvalitetne plastike koja se upotrebljava u protetici za nadomještanje zubnog  grebena. Uz to, rozi akrilat, bojom i oblikom oponaša zubno meso. Peteroslojni zubi izrađeni su od materijala koji se koristi za izradu bijelih plombi, troše se manje od standardnih zubi koji se stavljaju u protezu te su estetski ljepši i prirodnije izgledaju. 

Nažalost, unatoč vrlo kvalitetnim materijalima i preciznim metodama izrade, pacijenti se teško privikavaju na totalnu protezu te protezu često osjećaju kao strano tijelo u ustima. Takav problem nastaje zbog toga što se totalna proteza u ustima pridržava jedino priljubljivanjem uz meka tkiva usne šupljine, što često nije dovoljno za kvalitetnu funkciju žvakanja. 

Najveća prednost totalnih proteza jest njihova ekonomčnost; za relativno nisku cijenu pacijentu se nadomještaju svi zubi jedne čeljusti.

Zbog navedenih problema totalne proteze kao samostalnog protetskog pomagala, sve se češće izrađuju totalne proteze u kombinaciji s zubnim implantatima. Totalne proteze na implantatima mnogo su stabilnije. Omogućavaju funkcionalnost žvakanja i govora, a uz to predstavljaju u odlično estetsko rješenje. Totalne proteze na implantatima mogu se postavljati na 2 ili 4 implantata. Za donju čeljust najčešće su dovoljna 2 implantata, dok su za gornju čeljust zbog građe i kvalitete kosti uglavnom potrebna 4 implantata

Djelomične zubne proteze tzv. wironit proteze izrađuju se kod djelomične bezubosti. Djelomična, wironit proteza izrađuje se od rozog akrilata, peteroslojnih zubi te wironita. Wironit je metalna legura kroma i kobalta koja u vrlo tankom sloju omogućava veliku čvrstoću a koristi se za izradu baze proteze. 

Djelomična proteza se za preostale zube pričvršćuje pomoću lijevanih wironitnih kvačica s upiračima. Kvačice precizno obuhvaćaju zub,  omogućavajući tako pacijentu osjećaj sigurnosti prilikom žvakanja i govora. Djelomične proteze se također izrađuju i kao dio kombiniranih protetskih radova.

Kombinirani protetski radovi, kao što im samo ime govori, sastoje se od kombiniranog fiksnog i mobilnog protetskog nadomjestka. Fiskni djelovi kombiniranog protetskog rada su krunice i/ili mostovi koji se cementiraju i ostaju trajno u ustima. Krunice i mostovi pružaju odličnu zaštitu preostalim zubima. Osim što štite zube od karijesa, omogućavaju i mnogo bolju i kvalitetniju preraspodjelu sila kod žvakanja nego što je to slučaj s kvačicama s upiračima. 

Djelomična proteza se u skolpu kombiniranog rada naziva i polufiksnom protezom. S fiksnim dijelom kombiniranog rada veže se pomoću nevidljive zglobne veze. Nevidljive zglobne veze omogućavaju izvrsnu estetiku te visoko funkcionalnu vezu između fiksnog i mobilnog dijela. 

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia