Kiretaža
zuba

Kiretaža (engl. scaling) zuba postupak je uklanjanja nakupljenih mekih i tvrdih naslaga s površine zubnog korijena i parodontnog džepa. 

Meke i tvrde zubne naslage tj. plak i kamenac nakupljaju se iznad i ispod razine zubnog mesa (gingive). Možemo razlikovati subgingivne i supragingivne meke i tvrde zubne naslage. 

Supragingivne zubne naslage  nakupljaju se iznad razine zubnog mesa te njih uklanjanjamo čišćenjem i poliranjem zuba. Meke i tvrde zubne naslage koji se nakupljaju ispod razine zubnog mesa nazivamo subgingivni plak i kamenac, a uklanjaju se kiretažom. Subgingivni plak i kamenac,  pogotovo bakterije i bakterijski produkti (toksini), koji se duže vremena zadržavaju uz korijen zuba i zubnog mesa uzrokuju upalu i propadanje parodonta zuba. Zub na taj način gubi svoju potporu, što vrlo brzo može rezultirati povećanom pomičnošću zuba. Uz to, uz duboke se parodontne džepove često javlja i postojanje lošeg zadaha iz usta kao i crvenilo i otok zubnog mesa. 

Budući da parodontni džepovi znaju biti duboki i do 8-9 mm njihovo čišćenje (kiretaža) zahtjeva korištenje posebnog instrumentarija. Kiretaža zuba i parodontnih džepova sastavni je dio inicijalne parodontne terapije čiji je cilj ili potpuna eliminacija ili maksimalna redukcija upale parodonta. Za kiretažu parodontnih džepova koriste se ručni i strojni instrumenti  kojima se uklanja upaljeno i vezivno tkivo parodontnog džepa, dok se s korijena zuba kiretama uklanjaju plak i kamenac. 

Kiretaža se može obavljati na pojedinačnom zubu ili po kvadrantima, ukoliko je zahvaćeno veće područje. Nakon kiretaže (mehaničkog čišćenja) inicijalna terapija parodonta često uključuje i primjenu antibiotika i/ili antiseptike. 

Rezultati kiretaže trebali bi obuhvatiti oporavak zubnog mesa (ružičastu boju zubnog mesa, prestanak krvarenja, smanjivanje otoka, povratak normalne teksture zubnog mesa ), smanjivanje parodontnih džepova i stabilizaciju zuba. Nakon kiretaže često se pristupa povezivanju zuba tzv. splintom. Povezivanju zuba splintom pristupa se kako bi se pomične zube stabiliziralo. Stabilizacija zuba u čvrstom položaju omogućuje lakše cijeljenje potpornim zubnim strukturama.

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia