Poliranje i
čišćenje zubi

Na zubima se neprestano nalazi proziran sloj sačinjen od sline i onoga što slina sadržava: nečistoće, minerale, ostatke hrane i bakterije. Taj prozirni, lako odstranjivi sloj zovemo plak („meke naslage”). Redovitim čišćenjem zubnom četkicom i zubnim koncem plak ćemo lako ukloniti. Ukoliko se zubni plak ne odstrani u potpunosti, s vremenom dolazi do njegove mineralizacije i stvaranja zubnog kamenca („tvrde naslage”). 

Zubni kamenac je mineralizirana nakupina zubnoga plaka. Zubni kamenac je lako vidljiv, a najčešće je lokaliziran na mjestima gdje se nalaze izvodni kanali žlijezda slinovnica (unutarnja strana donjih prednjih zubi te vanjska strana gornjih kutnjaka). Zubni kamenac se nažalost ne može odstraniti u kućnim uvjetima, tj. klasičnim četkanjem i pastom. Za uspješno odstranjivanje zubnog kamenca potreban je ultrazvučni nastavak. Jedino se ultrazvučnim nastavkom može u potpunosti ukloniti zubni kamenac u stomatološkoj ordinaciji. Nakon uklanjanja zubnog kamenca, zube je potrebno naknadno ispjeskariti i ispolirati kako bi se osigurala glatka površina zubi i tako smanjio rizik od stvaranja novog plaka-kamenca.

Pjeskarenje zubi je sastavni dio profesionalnog i dubinskog čišćenje zubnih naslaga. Pjeskarenje zubi se obavlja sa posebnim uređajem koji pod visokim tlakom čisti površine zuba sa sitnim česticama pijeska („zubni mini-wash”). Čestice pijeska su zapravo prah kalcijevog karbonata koji, pomiješan s vodom, učinkovito uklanja i najsitnije naslage. Osim toga, vrlo je efikasan u odstranjivanju sitnih pigmentacija nastalih zbog učestalog konzumiranja kave, vina, cigareta, obojane hrane… Samim pjeskarenjem postižemo glatku površinu zubi i tako smanjujemo rizik od nakupljanja novog plaka-kamenca.

Završni dio svakog profesionalnog čišćenja zubi predstavlja poliranje zubi četkicom i pastom. Pomoću abrazivne paste dodatno ćemo izgladiti hrapava mjesta te zube učiniti vrlo glatkima i sjajnima.

Čišćenjem mekih i tvrdih zubnih naslaga, te poliranjem i pjeskarenjem zuba uklanjaju se nakupine bakterija koje mogu uzrokovati upalu. Također je potrebno kvalitetno educirati pacijenta o načinu održavanja oralne higijene. 

Profesionalno, stomatološko, čišćenje mekih i tvrdih zubnih naslaga, poliranje i pjeskarenje trebalo bi primijeniti svakih 6 mjeseci. Ukoliko se redovito ne uklanjaju plak i kamenac, najčešće dolazi do upale zubnog mesa (gingivitis) koja vrlo lako može dovesti do gubitka pričvrsnog aparata zuba (okolna kost i parodont) te uzorkovati parodontitis.

Radno vrijeme
Pon – Pet 8:00 – 20:00
Sub 8:00 – 13:00

Telefon:+385 95 244 4777
Email: sidental.hr@gmail.com
Adresa: Cesta dr. Franje Tuđmana 864,
Kaštel Stari, Splitsko-Dalmatinska, Croatia